به گزارش بفرا مگ : شستن فرش دستبافت : اصطلاحاتی مانند «دستباف»، «گره دستی» و «هنر دست» همگی کیفیت بالای فرش را نشان میدهند. فرشی که با دست بافته شده است، فرشی بینظیر و باارزش است. فرشهای ایرانی بهترین نمونههای فرش دستباف هستند، زیرا هریک از آنها با دقت و ظرافت. و در طول هفتهها، ماهها یا حتی سالها بافته شدهاند.
چه فرش دستباف ما قالیچهٔ کوچکی باشد و چه فرش بزرگی که بخش زیادی از خانه را پوشانده است، مراقبت و شستن منظم آن، کاری ضروری است. ولی بهترین روش برای شستن فرش دستباف چیست؟ آیا باید آن را به قالیشویی بسپاریم یا خودمان در خانه برای شستن آن اقدام کنیم؟ شستن فرش دستباف در خانه و قالیشویی، هرکدام معایب و مزایای خودش را دارد. بهطور کلی، مواردی مانند ارزش و قیمت فرش دستباف، امکانات و شرایط ما در خانه و بودجهای که داریم، در انتخاب روش شستوشوی فرش ما تعیینکننده هستند. در ادامه روشهای شستوشوی فرش در خانه و قالیشویی و معایب و مزیتهای هریک را شرح میدهیم.
چرا باید هر چند وقت یک بار فرشها را بشوییم؟
حتی اگر فرش ما در ظاهر کثیف به نظر نرسد، ولی با گذشت زمان رنگ آن کدرتر میشود و حاشیههای آن بهتدریج ظاهر ناخوشایندی پیدا میکنند. اگر بهطور مرتب فرش را نشوییم، گردوخاک (بهویژه سیلیس) به داخل الیاف فرش نفوذ میکند. چه فرش ما پنبهای باشد و چه پشمی، وقتی روی آن راه میرویم، این ذرات موجب فرسایش و از بین رفتنِ الیاف فرش میشوند. زمانی رفتوآمد روی فرش موجب کهنه شدن سریعِ آن میشود که فرش را جارو و خاکگیری نکنیم و بهطور مرتب نشوییم.
شستوشوی مرتب فرش موجب. از بین رفتنِ آلودگیهای روغنی و چسبندهای میشود که با جاروبرقی از داخل بافت فرش خارج نمیشوند. کثیفیها و آلودگیهای فرش معمولا ناشی از آلودگی هوا، بخارهای ناشی از آشپزی و گردوخاک ته کفش است. که وارد بافت فرش شده است. آلودگیهای روغنی و چرب موجب میشوند. که رنگ قالی. زیر لایهای از چربی و آلودگی پنهان شود و بهمرورِزمان فرش به منبعی از آلودگی تبدیل شود. زمان شستوشوی فرش به تعداد افراد خانواده و میزان رفتوآمد روی فرش بستگی دارد. و چیزی بین ۱۲ تا ۱۸ ماه یک بار است.
بیشتر بخوانید: شستن فرش با وایتکس
شستن فرش دستباف در خانه
برای شستن فرش دستباف میتوانیم از خدمات قالیشویی استفاده کنیم یا روش ارزانتر و کمهزینهترِ شستن فرش دستباف در خانه را انتخاب کنیم. برای شستن فرش دستباف باید محلول شویندهٔ مناسبی را تهیه کنیم. میتوانیم این محلول را با مخلوط کردن شامپوفرش، جوششیرین یا سرکه درست کنیم. بهتر است که از مواد قلیایی برای شستوشوی فرش استفاده نکنیم.
قبل از استفاده از محلولها و مواد شیمیایی ثابت بودن رنگهای فرش خود را بررسی کنید. اگر رنگهای فرش ثابت نباشند، ممکن است که پس از شستن فرش کمرنگ و محو شوند. همیشه محلول خود را روی قسمت کوچکی از فرش (که زیاد در معرض دید نیست) امتحان کنید و یک روز صبر کنید تا خشک شود و در صورت رضایت از نتیجهٔ کار از آن محلول برای تمام قسمتهای فرش استفاده کنید.
برای شستن فرش دستباف در خانه و با دست، محلول شوینده را همراه با آب سرد روی فرش بریزید و با استفاده از برس نرم و بلندی فرش را بشویید. جهت شستن و ساییدن فرش باید در جهت پرزها و خاب فرش باشد. جهت جریان آب نیز باید در همین جهت باشد.
برای فرشهای پشمی میتوانید از برسهای نرم و بلند استفاده کنید، ولی برای شستن فرشهای ابریشمی از برس استفاده نکنید. زیرا فرشهای ابریشمی گرانقیمت هستند و ممکن است که برس به پرزهای فرش آسیب برساند و از زیبایی فرش بکاهد.
مراحل شستن فرش دستباف در خانه
هنگام شستشوی فرش در خانه این نکات را رعایت نمایید:
فرشتان را با آب سرد بشویید
فرشتان را پس از غبارگیری روی زمین سخت، سیمانی، موزاییک یا زمین شیب دار انداخته و کار شستشو را شروع کنید.
برای شستشوی فرش جریان آب باید در دمای معمولی و به صورت دوش باشد. چنانچه بخش نکات خانه داری بفرا اشاره کرده است هیچگاه فرش دستبافت یا ماشینی را با آب گرم نشویید.
شستشوی فرش دستبافی که رنگ می دهد با آب گرم سبب می شود. رنگ پس داده شده در قسمت های روشن فرش تثبیت شود بنابراین رنگبرداری آن سخت و پرهزینه است.فرش هایی که چله آنها از پشم و ابریشم یا گره های ابریشمی است. پس از شستشو کیفیت شان کاهش می یابد.
استفاده از شوینده مناسب
در شستشوی فرش از شوینده های خنثی مانند پودر دستی که در آب حل شده باشد، شامپوی فرش استفاده نمایید و برای زدودن چربی روی فرش نیز بهتر است از مایع ظرفشویی یا پودر صابون حل شده استفاده. نمایید و هیچگاه از مواد قلیایی برای شستن فرش استفاده نکنید.
طریقه آبگیری و خشک کردن
فرش دستبافی را که رنگ می دهد را پس از شستشو لوله نکنید و آن را ابتدا با پارو آب گیری نموده. و پرز آن را با دستمال نخی یا حوله ای بگیرید و یک ساعت به همان حالت روی زمین قرار دهید تا آب آن خارج شود. و قسمت هایی که رنگ پس می دهد با قسمت های دیگر فرش تداخل پیدا نکند. اینگونه فرش رطوبت خود را از دست می دهد و آماده پهن کردن می شود.
دقت کنید که هیچگاه پس از لوله کردن فرش درون آن آب نگیرید و هنگام پهن کردن فرش دوباره روی ریشه آن آب نگیرید زیرا ریشه های آن حتما زرد خواهد شد. فرش نیمه مرطوب خود را از پشت، در نور غیرمستقیم خورشید و در معرض هوا پهن کنید.
مرتب نمودن خواب فرش
برای اینکه تمام طرح های فرش خشک شده شما سر جای خود قرار بگیرد و فرش شما زیبا و شکیل تر و تمیز دیده شود ، با جاروی چوبی یا برس سرفرش را به سمت خواب فرش جارو یا برس بزنید. .جاروبرقی نزنید زیرا به صورت رفت و برگشت روی فرش کشیده می شود و خواب فرش را به هم می ریزد و از زیبایی فرش می کاهد.
طریقه صحیح استفاده از شامپوی فرش برای شستن فرش دستباف در خانه:
فرش را جارو کنید
روی فرش را قبل از شامپو فرش کشیدن جارو کنید.
طریقه درست کردن شامپو فرش
درون ظرفی 2 فنجان شامپو فرش و 1 الی 2 لیتر آب بریزید و خوب هم بزنید تا کف کند .
طریقه کشیدن شامپو فرش
با یک تور یا اسفنج کف شامپو فرش را خیلی آرام روی فرش بمالید نیم ساعت صبرکنید و روی فرش راه نروید.
درست کردن جهت خواب فرش
یک دستمال زبر و یا تور پرده را پس از نیم ساعت برای درست کردن. جهت خواب فرش روی آن بکشید. و سپس با یک جاروی چوبی فرش را به سمت خواب آن جارو بزنید. با یک برس قدیمی فرش خود را شانه کنید. تا پرزها سر جای خود قرار بگیرند و فرش شما نرم و زیبا دیده شود.
بیشتر بخوانید: روش شستن فرش کرمی
نکاتی مهم هنگام استفاده از شامپو فرش!
هرگز از آب شامپو فرش استفاده نکنید و برای تمیز نمودن فرشتان فقط کف آن را روی فرش بمالید زیرا در صورت استفاده از آب آن ، فرش لوچ و چسبنده شده و دیرتر خشک می شود و ریشه های فرش به دلیل رسیدن رطوبت به آن به مرور زمان می پوسند .
کف شامپو فرش آلودگی روی فرش را در خود حل می کند و ظرف نیم ساعت در مجاورت اکسیژن هوا ناپدید می شود پس در این مدت روی فرش راه نروید.
هنگام شامپو فرش کشیدن کارتان را از قسمت بالای فرش آغاز کنید تا مجبور نباشید. روی قسمت هایی که کف شامپو را مالیده اید، راه بروید.
بیشتر بخوانید: خطرات شامپو فرش
نکاتی برای شستن فرش دستبافت!
۱. در شستن فرش دستباف با دست باید بهطور اختصاصی و ویژه درمورد میزان گردوخاک و کثیفی. و انواع لکههای هریک از فرشها عمل کنیم. در شستوشوی دستی باید به مواردی که در فرآیند شستوشوی فرش اهمیت و تأثیر زیادی دارند (مانند تراکم تاروپود، نوع، سن و سایر جزئیات فرش) توجه و دقت کافی داشته باشیم.
۲. دمای آب و PH محلول شستوشو برای هر فرش باید بهطور جداگانه و اختصاصی تعیین شود. فرشها یکبهیک و بهطور جداگانه شسته شوند و در شستوشوی هر فرش از شرایط مناسب برای نیازهای همان فرش استفاده شود.
۳. پیش از شستن هر فرش، ابتدا باید رنگ آن بررسی شود تا مطمئن شویم که فرش در زمان شستوشو رنگ نمیدهد. اگر فرشی در این بررسی رنگ بدهد، در طول شستوشو باید رنگهای آن تثبیت و کنترل شود. باید توجه داشته باشیم. که در فرشهای دستبافی که رنگ پس میدهند، آب گرم باعث تثبیت رنگِ پسدادهشده در قسمتهای روشن فرش میشود.
۴. فرشها باید بهطور کامل در آب غوطهور شوند و هر دو طرف آنها با شامپو شسته شود و در جریان مداوم آب، آبکشی شوند. و سپس با جریان هوا کاملا خشک شوند.
منبع : چطور
منبع : نمناک