به گزارش بفرا مگ : مهارت های قالی بافی : فرشبافی و قالیبافی یکی از هنرهای دیرین ایرانیان است. که افراد زیادی در شهرهای متعددی از کشور مشغول به این هنر هستند. اگر شما میخواهید بدانید که چه مهارت هایی برای قالی بافی لازم است. بهتر است در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا مهمترین این مهارتها را برای بافت فرش دستباف با یکدیگر بررسی کنیم.
مهارت در چلهکشی
ابتدا اگر بخواهید بررسی کنید که چه مهارت هایی برای قالی بافی لازم است بهتر است که اول از همه با آماده سازی دار و روشهای چلهکشی آشنا شوید. به طور کلی چهارچوب دار چوبی یا فلزی است که تار و پود قالی بر روی آن بافته میشود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع گره در قالیبافی
نقشه خوانی یکی از مهارتهای قالی بافی
نقشه خوانی یکی از مهمترین مهارتهای قالیبافی میباشد بهگونهای که برای طراحی هر نقشی بر روی دار قالی ، لازم است ابتدا بافنده تبحر کافی در زمینه نقشه خوانی در قالیبافی را داشته باشد تا بتواند از روی نقشهای که به وی ارائه میشود آنچه خواسته شده را پیاده کند. همچنین یکی از مهمترین کارها در قالیبافی چلهکشی میباشد که انجام این عملیات نیاز مبرمی به نقشه خوانی دارد.
بدلیل سختی کاری که در قالیبافی وجود دارد. به طور حتم لازم است بدانید که چه مهارت هایی برای قالی بافی لازم است. شناخت انواع قالیها و تشخیص انواع آن از یکدیگر ، جزو مهمترین تواناییهای قالیبافی است. که این امر با آشنایی و شناخت انواع گره در قالیبافی ممکن میشود.
حال اگر بخواهید انواع گره زدن را بشناسید باید بدانید که گرهها به انواع مختلف ازجمله دو گره اصلی فارسی و ترکی تقسیم میشوند. که هرکدام از آنها دارای ویژگیهای مختص خودش میباشد. اصول گره زدن نیز در هرکدام از این بافتها متفاوت میباشد. که طبیعتاً شناخت هرکدام از آنها به شما کمک ویژهای خواهد نمود.
بیشتر بخوانید: انواع نقشه کشی فرش
شناخت مواد اولیه قالیبافی
مواد اولیه مصرفی ازجمله نخ یکی دیگر از مواردی است. که باید فرد قالیباف از آن اطلاع کامل داشته باشد. دقت داشته باشید. به طور کلی میتوان گفت فرشهای دستباف از نخهای ابریشم ، کرک ، پشم و الیاف طبیعی بافته میشود. فرشهایی که تمام آن از ابریشم باشد. به فرش دستباف تمام ابریشم مشهور هستند. و فرشهایی که در بافت آن از پشم استفاده شود. به فرشهای پشمی معروف میباشد.
شناخت اصول قیچی زدن پرزهای فرش
دیگر مرحله مهمی که جزو مهارتهای لازم برای قالیبافی. به شمار میرود. تا باید بدانید چه مهارت هایی برای قالی بافی لازم است. ، قیچی زنی است. این امر به گونهایست که بافنده پس از اتمام یک رج برگشته و به صورت کاملا حرفهای اضافه پرزها را با قیچیهای مخصوص برش میدهد تا سطحی یک دست و صاف به وجود آید. حال اگر در اینجا با اصول قیچی زنی آشنایی کامل نداشته باشید امکان خراب شدن طرح و نقش وجود دارد.
بیشنر بخوانید: تبدیل پشم به خامه قالیبافی
توانایی عملیات پایانی فرشبافی
عملیات پایانی فرش یکی از مهمترین مواردی است که بافنده لازم است مهارت زیادی در این زمینه داشته باشد زیرا به طور حتم اگر جداسازی فرش از دستگاه به درستی صورت نپذیرد ممکن است خسارت جدی به فرش وارد شده که بیهیچ عنوان امکان اصلاح آن وجود ندارد. در این مرحله فرد قالیباف باید اصول جداسازی فرش از دستگاه را بداند زیرا پس از پایان عملیات بافت فرش ، لازم است بافنده به کمک فرد دیگری فرش را از دستگاه جدا کند که این عملیات با استفاده از همان ابزار قالیبافی صورت میپذیرد.
در نهایت میتوان گفت تکرار و تمرین نیز امری اجتنابناپذیر در این زمینه خواهد بود که میتواند در کسب تجربه بافنده تأثیر بسزایی داشته باشد.
فرش بافی ؟
یکی از هنرهای مهم خطه ی فارس که آوازه جهانی دارد قالی است. که به قالی شیراز نیز معروف است. تار و پود اکثر قالی های قدیمی فارس از پشم بافته شده است و تمامی قالی های تولید شده ی این استان درهمه ی مراحل تولید به دست زنان هنرمند عشایر بافته می شود.
شیوه ی بافت این فرش ها در هر ایل و طایفه متفاوت است. با این حال همه ی. بافته های این خطه به جز گبه ی دورو با دارهای افقی (زمینی) بافته میشود علت استفاده از این دار خاصیت قابلحمل بودن آن توسط چهارپایان است.
ابزار بافندگان فارس مانند سایر مناطق دفین، قیچی و چاقو است. که چاقو جایگزین قلاب در بافته هایی. با دارهای عمودی است. معروف ترین ایلات فارس، قشقایی، خمسه، بویراحمد و لرهای ممسنی هستند؛
ایل قشقایی بزرگترین ایل فارس و حتی ایران به شمار میرود که پیشینه ی تاریخی چند صد ساله دارد. نقشه ی تمام بافته های داری. این منطقه ذهنی است و در طی قرنها از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است. همچنین، هر دو نوع گره فارسی و ترکی در این منطقه رواج دارد. که با توجه به ایل و منطقه ی موردنظر گره و نقش قالی متفاوت است.
بیشتر بخوانید: نکاتی درباره طراحی فرش
نقشه نمایی
نقشمایه هایی که بیش از همه در قالی های فارس به چشم میخورد از این قرار است: نگاره های مرغی و کله مرغی، نقشمایه های گیاهی، نگاره های بته ای، نقوش جانوری، سواستیکا (گردونه ی خورشید) انواع گل، ستارگان، شکلهای شطرنجی، نقشمایه های دندانه دارِ برگ یا ماهی و آرایه های چهاربازویی میانه ترنج.
قشقایی ها همچنین طرح خاصی که گبه های شیری نامیده میشود میبافند که در این گبه به طور معمول یک یا دو شیر یا چند شیر در ردیف های موازی دیده می شود که با توجه به اهمیت و پیشینه ی تاریخی، مذهبی و سنتی “نقش شیر” در این منطقه میتوان طرح و بافت گبه های شیری را از ابداعات ایل قشقایی دانست. با وجود تفاوت های طرح و بافت قالی های شیراز و پراکندگی ایلات ویژگی های مشترکی در قالی های این منطقه مشاهده می شود که از این میان میتوان به غالب بودن سبک هندسی بر تمام نقش ها، عاری بودن زمینه ی اکثر قالی ها از لچک، غلبه ی رنگ های پخته و تیره به رنگ های روشن و بافت نرم و شل اشاره کرد.
منبع : زیلومه